EHBO - Eerste Hulp Bij Overstressen

Sanne komt met een gepijnigd gezicht het kantoor binnen. Sinds gisteren zitten haar nek en schouders helemaal vast en heeft ze last van flinke hoofdpijn. Morgen en overmorgen is het grote jaarlijkse evenement waar ze weken aan heeft gewerkt met haar team. Er moeten nog wat belangrijke details afgerond worden vandaag. Het ziet er naar uit dat ze taken moet gaan overdragen aan haar collega's en rust moet nemen. Op dit moment had ze niet durven denken dat ze de rest van de dag ontspannen aan het werk zou kunnen. Lees in deze blog de kracht van shiatsu en de reactie van Sanne...

Dit jaar doe ik vrijwillig mee aan een geweldig evenement. Er worden prijzen uitgedeeld aan mensen die zich een jaar lang belangenloos hebben ingezet voor anderen. Zelf hebben ze meestal geen idee hoeveel impact ze hiermee maken. De mensen die ze gelukkig hebben gemaakt hebben hun dankbaarheid op papier gezet. De woorden komen stuk voor stuk uit het hart en zijn ontroerend om te lezen. Hoe hartverwarmend wanneer je dit voordraagt aan iemand die de prijs nietsvermoedend in ontvangst neemt. De komende dagen mag ik mee op stap om een paar honderd mensen te verrassen. Als een soort Robert ten Brink, met de 'All you need is love' bus, gaan we langs de deuren. 

 

Sanne heeft deze logistieke operatie voorbereid met haar team. Er zijn heel wat uren in gaan zitten. Maar haar nek, schouders en hoofd willen niet meer. Gisteren had ze er ook al last van vertelt een collega. Op een rustig moment vraag ik Sanne waar de pijn zit. Ze wijst de plek aan. Ik stel haar een paar korte vragen en ik krijg het vermoeden dat ik misschien iets zou kunnen betekenen. Sanne staat met een verbeten en teleurgesteld gezicht te kijken en wil naar haar collega's lopen. Klaar om haar taken te verdelen en thuis rust te nemen. "Mag ik misschien even naar je kijken?", vraag ik haar. Ze weet wel wat ik doe, maar kent shiatsu niet uit eigen ervaring. Ze stemt in. Het is even improviseren in een kantoor, maar al snel zien we een klein krukje, waarop ze precies op de juiste hoogte zit voor mij.

 

Met mijn handpalmen op haar schouders begeleid ik Sanne in haar ademhaling, vervolgens zet ik mijn duimen op 2 punten op haar nekbasis. Het is druk in het weefsel onder mijn duimen. Als een wild stromende rivier. De stroom gaat in hoog tempo richting haar hoofd en duwt letterlijk tegen mijn duimen. Sanne geeft aan dat de plek waar ik druk geef zeer gevoelig is. Langzaam komt het tot rust, volgens Sanne voelt het nu prettiger en ze zegt dat haar vinger begint te tintelen. Ik vraag welke en ze wijst 'm aan met haar andere hand. Dat klopt, die staat idd in directe verbinding met dit punt. Ondertussen verspreid ik snel de 'wilde stroom' richting haar armen.

 

Ineens begint haar hele houding te veranderen. Haar schouders zakken, haar hoofd zakt wat naar beneden. Haar bovenrug ontspant. Haar ademhaling komt tot rust. 'Wat is dit fijn...', zucht Sanne. Ik pak nog een paar punten mee op haar bovenrug. 'Ja, daar heb ik het ook regelmatig vast zitten', zegt ze. Ze geeft zich over aan de ontspanning en begint te vertellen over wat ze allemaal op haar bordje had de laatste tijd. Dat haar man ziek is en geopereerd moet worden, een verbouwing die niet volgens plan verliep, flinke problemen met haar jongste op school, druk op het werk. Alles was op haar schouders terecht gekomen en haar hoofd zat vol. Wonderlijk hoe beeldend je lichaam soms aan kan geven hoe het werkelijk met je gaat.

 

Na 20 minuten is de EHBO klaar. Ik geef haar een groot glas water. 'Dank je wel, dit was zo fijn!', zegt ze. 'Ik heb nu alleen geen zin meer om te werken, ik zou nu heel graag even naar bed gaan', verzucht ze. Maar na een glas water en wat bewegen, weet ze de drive weer te vinden. Aan het einde van de dag zie ik Sanne weer en komt ze naar me toe; 'Dank je wel, ik weet niet wat je precies gedaan hebt, maar ik voel me een stuk beter, ik heb gewoon gewerkt en geen pijnstiller meer geslikt!'


Herken je het verhaal van Sanne? Pijn (die regelmatig terugkeert) zonder duidelijke oorzaak?

Pijn in nek en schouders, maar ook in de lage rug, komt veel voor. De pijn kan soms ook chronisch worden, zonder dat hier een aanwijsbare oorzaak voor is gevonden. In deze gevallen kan shiatsu vaak langdurig verlichting bieden.

Zit de pijn bij jou wat lager en is het juist de lage rug die steeds pijnlijk is?  Bekijk dan eens het behandelprogramma voor langdurig lage rugpijn

Blijf niet lopen met vragen of twijfel. Vraag hieronder een vrijblijvend terugbelverzoek aan en je krijgt binnen 1 werkdag eerlijk advies over wat ik voor je kan betekenen. 

 

Ja, neem contact met mij op: